
Medicare Medicaid Update: Questions for presenters 08/06/2024 

 

CGS Answer/Comments:   

CMS NCDs  

All NCDs are followed by original Medicare and MAOs  

• MAOs are expected to stay apprised of new and/or changing Medicare Part A and Part B coverage 
policies, including those that result from CMS’s National Coverage Determination (NCD) process.  

 

MAO plans vs MACs LCD 

MA plans that work out of multiple jurisdictions can either:  

• Use a MACs LCD within the jurisdiction where they provide enrollment  

• Develop their own policy, and not follow a MAC’s LCD  

 

Example: 

• Humana MA plan provides enrollment to Medicare beneficiaries in the following stats: 

• Ohio – CGS 

• California – Noridian 

• Texas – Novitas  

• Alabama – Palmetto GBA  

Humana can select one of the above MACs LCD/Policy or have a policy developed by Humana that 

will identify coverage requirements for that procedure/service  

Reference: Medicare Managed Care Manual Chapter 4 - Benefits and Beneficiary Protections 

sections 90 – 90.6  https://www.cms.gov/regulations-and-

guidance/guidance/manuals/downloads/mc86c04.pdf  

 

QUESTION: 

Medicare open enrollment, I thought that a patient could only change their MCO during open enrollment 

during the Fall.   I have come across several patients where they are changing MCO in the beginning of 

the year of 2024?  

 

CGS Answer/Comments:   

Medicare open enrollment for 2024 Open Enrollment Period October 15-December 7. 

• There maybe circumstances when an enrollee may need to make a change to their enrollment 
plan, after the effective date or when there is a National or State of emergency that would 
identify for a change in an enrollment plan.  

• This is why it is always best to verify Medicare enrollment whether for MA plans or to confirm 
their MBI for original Medicare has not changed since their last encounter with that provider 

o Providers can access CGS  myCGS (cgsmedicare.com)  
▪ myCGS portal 24/7 and it is free of charge to all CGS providers. myCGS offers a 

variety of functions, such as, access to beneficiary eligibility, claim and payment 
information, forms allowing you to submit redetermination requests, and 
respond to Medical Review Additional Documentation Requests (ADR), and 
much more. Refer to the myCGS User Manual Web page for more details. 

https://www.cms.gov/regulations-and-guidance/guidance/manuals/downloads/mc86c04.pdf
https://www.cms.gov/regulations-and-guidance/guidance/manuals/downloads/mc86c04.pdf
https://cgsmedicare.com/partb/mycgs/index.html
https://www.cgsmedicare.com/mycgs/mycgs_user_manual.html


 

Medicare Advantage Open Enrollment Period 
(only if they are already in a Medicare Advantage Plan) 

• January 1-March 31. 

• Within the first 3 months they get Medicare 

Reference Medicare.Gov  https://www.medicare.gov/basics/get-started-with-medicare/get-

more-coverage/joining-a-plan  

 

QUESTION: 

J-codes, Is there a website or document that we can use to review to see what Units and measures are 

required for NDC?  We have been using Codify but are receiving denials.   

 

CGS Answer/Comments:   

As a MAC we would not have any recommendations on what vendor can be used, you can check to see 

if the National Drug Code Directory identifies any vendors at:  

https://www.bing.com/search?q=Drug+NDC&cvid=3f36cce59adc483292e39bce531c8b98&gs_lcrp=EgZj

aHJvbWUyBggAEEUYOdIBCDY5MTJqMGo0qAIAsAIA&FORM=ANAB01&PC=U531 (fda.gov)  

 

 

QUESTION: 

When is it appropriate to bill an E&M with an injection? 

CGS Answer/Comments:   

When the E/M is a separately identifiable service, the provide can review the following to 

determine if a modifier is required or if the service can be billed separately: 

NCCI - https://www.cms.gov/medicare/coding-billing/ncci-medicare  

IOM 100-04 chapter 12 section 30 https://www.cms.gov/regulations-and-

guidance/guidance/manuals/downloads/clm104c12.pdf  

QUESTION: 

We are a multi-specialty and subspecialty practice with multiple PAs and NPs. According to CPT 

guidelines, a new patient is someone who has not been seen within the last 3 years by the exact 

same specialty and subspecialty who belongs to the same group practice. When NPs and PAs 

are working with physicians, they are considered as working in the exact same specialty and 

subspecialty as the physician. 

Example: A Nurse practitioner who’s supervising physician specialty is pain anesthesia is seeing a patient 

who saw one of our physician assistants who’s supervising physician is an orthopedic surgeon 

subspecialty spine. The new patient E&M for the nurse practitioner is denied because new patient 

qualifications were not met. 

What can we do to get these paid according to the CPT guidelines? 

CGS Answer/Comments:   

The PAs or NPs will need to identify the specialty they are employed under and that they are not 

working under the same specialty as the physician (MD/DO), for their service to be considered 

for payment.  

https://www.medicare.gov/basics/get-started-with-medicare/get-more-coverage/joining-a-plan
https://www.medicare.gov/basics/get-started-with-medicare/get-more-coverage/joining-a-plan
https://www.bing.com/search?q=Drug+NDC&cvid=3f36cce59adc483292e39bce531c8b98&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCDY5MTJqMGo0qAIAsAIA&FORM=ANAB01&PC=U531%20(fda.gov)
https://www.bing.com/search?q=Drug+NDC&cvid=3f36cce59adc483292e39bce531c8b98&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCDY5MTJqMGo0qAIAsAIA&FORM=ANAB01&PC=U531%20(fda.gov)
https://www.cms.gov/medicare/coding-billing/ncci-medicare
https://www.cms.gov/regulations-and-guidance/guidance/manuals/downloads/clm104c12.pdf
https://www.cms.gov/regulations-and-guidance/guidance/manuals/downloads/clm104c12.pdf


IOM 100-04-chapter 12 section 30 https://www.cms.gov/regulations-and-

guidance/guidance/manuals/downloads/clm104c12.pdf 

• 30.6.7 - Payment for Office or Other Outpatient Evaluation and Management (E/M) 
Visits (Codes 99202 - 99215) (Rev. 12461; Issued:01-18-24; Effective:01-01-24 
Implementation: 02-19-24) A. Definition of New Patient for Selection of E/M Visit Code 
Interpret the phrase “new patient” to mean a patient who has not received any 
professional services, i.e., E/M service or other face-to-face service (e.g., surgical 
procedure) from the physician or physician group practice (same physician specialty) 
within the previous 3 years. For example, if a professional component of a previous 
procedure is billed in a 3-year time period, e.g., a lab interpretation is billed and no E/M 
service or other face-to-face service with the patient is performed, then this patient 
remains a new patient for the initial visit. An interpretation of a diagnostic test, reading 
an x-ray or EKG etc., in the absence of an E/M service or other face-to-face service with 
the patient does not affect the designation of a new patient. 

 

CGS Concurrent Care publication Revised Concurrent Care – E/M Service: Similar 

Services from Multiple Providers and Non Physician Practitioners Within the Same 

Group (cgsmedicare.com) 

 

As a reminder, please take the CGS Survey to help direct future presentations. The survey can be found 

on the last page of the CGS handout. 

https://www.cms.gov/regulations-and-guidance/guidance/manuals/downloads/clm104c12.pdf
https://www.cms.gov/regulations-and-guidance/guidance/manuals/downloads/clm104c12.pdf
https://cgsmedicare.com/partb/pubs/news/2014/0414/cope25386.html
https://cgsmedicare.com/partb/pubs/news/2014/0414/cope25386.html
https://cgsmedicare.com/partb/pubs/news/2014/0414/cope25386.html

